Kamień do pizzy kordierytowy - zestaw z łopatką

200,00 zł

Kamień do pizzy kordierytowy - zestaw z łopatką 

Nowy

1 Przedmiot

Kamień do pizzy kordierytowy - zestaw z łopatką.

Kamień do pizzy kordierytowy - zestaw z łopatką nadaje pizzy niesamowity smak i zapach. Pizza przyrządzona przy użyciu tego kamienia jest idealnie wypieczona oraz chrupiąca. Pizza zaledwie po kilku minutach staje się gotowa do zjedzenia, wysoka temperatura kamienia sprawia, że pizza piecze się równomiernie na całej powierzchni i odprowadza nadmiar wilgoci.

Kamień do pizzy kordierytowy - zastosowanie.

Najbardziej wytrzymały kamień do pizzy, najwyższa jakość, a przy tym niska waga oraz niespotykana odporność na wahania temperatury. Cechą odróżniającą ten kamień od pozostałych jest to, że można włożyć nawet zimny kamień do nagrzanego grilla czy piekarnika i nawet wtedy kordieryt nie popęka. Bez problemu można przyrządzać na nim nie tylko pizzę na cienkim i grubym cieście ale również inne ciasta, pieczywo, mięso czy warzywa.

Łopatka do pizzy.

Łopatka w niezwykły sposób ułatwia wkładanie i wyjmowanie pizzy na kamień, niwelując ryzyko poparzenia się.  Wykonana jest ona z wysokiej jakości drewna bambusowego oraz ze stali nierdzewnej. 

Zalety kamienia do pizzy:

  • Szybki czas pieczenia. Kamień do pizzy nagrzewa się do wysokich temperatur, dzięki temu czas pieczenia ciasta jest o wiele krótszy, wystarczy od 5 do 10 minut. Ciasto wypieczone jest równomiernie z każdej strony, już nie musimy się martwić, że pizza będzie gotowa tylko od spodu, natomiast bezpośrednio pod składnikami będzie surowe lub półsurowe.
  • Równomierne rozprowadzanie ciepła. Kamienie doskonale magazynują ciepło i rozprowadzają je na całej powierzchni ciasta, odpowiednia porowatość kamienia zapewnia wchłanianie wilgoci.
  • Kamień łatwo się czyści i pizza nie przywiera do niego. Ważnym aspektem jest to, że pizza nie przywiera do kamienia. A czyści się go po prostu wodą, bez żadnych płynów do mycia. Mogą one zostać wchłonięte, a przez to zmieniać smak pizzy. W ofercie niektórych firm można dostać specjalne środki do czyszczenia pizzy.
  • Smak i zapach pizzy. Taka potrawa wykonana na kamieniu niesamowicie pachnie i cechuje się dużo lepszym smakiem i niż pizza przyrządzona w piekarniku z użyciem blachy.
  • Uniwersalny kamień do różnych wypieków. Kamień przeznaczony jest głównie do wyrobu pizzy, jego uniwersalność powoduje, że możemy piec w nim również inne potrawy. Na kamieniu możemy piec / grillować z dobrym skutkiem pieczywo, ciasta, ciasteczka, mięso czy warzywa.

Kamień do pizzy kordierytowy - zestaw z łopatką

Jak korzystać z kamienia do pizzy?

  1. Przygotowanie ciasta i składników. Na początku należy przygotować ciasto zgodnie z wybranym przepisem. Ciasto odstawiamy na godzinę lub dwie godziny aby drożdże mogły zacząć pracować. Następnie przygotowujemy wybrane składniki do umieszczenia na pizzy.
  2. Rozgrzewanie kamienia do pizzy. Zaczynamy od włożenia do nienagrzanego piekarnika na najniższą półkę kamienia na pizzę. Po tym kroku włączamy nasze urządzenie na możliwie jak największą temperaturę. Kamień nie można umieścić w rozgrzanym piekarniku, gdyż istnieje wysokie prawdopodobieństwo popękania kamienia z powodu różnicy temperatur!  Po rozgrzaniu się piekarnika odczekujemy dodatkowe 30 minut, kamień wtedy nagrzewa się do odpowiedniej temperatury. W czasie oczekiwania przygotowujemy sos na pizzę, kroimy wcześniej wybrane składniki.
  3. Przygotowanie pizzy. Kolejną czynnością jest przełożenie pizzy na rozgrzany kamień. Pamiętaj aby pod żadnym pozorem nie dotykać go rękoma ani przez rękawiczki, musisz zachować ogromną ostrożność- kamień jest mocno rozgrzany. Drewnianą łopatkę podsypujemy mąką, ułatwia to zsunięcie pizzy na płytę. Formujemy na niej okrągły placek, na który rozsmarowujemy sos i przekładamy przygotowane składniki.
  4. Umieszczanie pizzy na kamieniu. Pizzę zsuwamy z łopatki na kamień znajdujący się w piekarniku lub grillu. Wykonujemy to zdecydowanym ruchem i od razu zamykamy drzwi do naszego urządzenia aby nie wychłodzić wnętrza.
  5. Wyciąganie gotowej pizzy z piekarnika / grilla. Pizza na kamieniu powinna się znajdować 5 - 10 minut (na grillu jest szybciej niż w piekarniku, wyjaśniamy to w innym wpisie na naszym blogu). Po tym czasie podważamy pizzę łopatką i ściągamy ją z kamienia. Czekamy, aż grill ostygnie lub wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie drzwiczki aby kamień stygnął. 
  6. Czekamy, aż kamień całkowicie wystygnie. Kamień w piekarniku będzie stygnąc około dwie godziny, nie wyjmuj go przed upłynięciem tego czasu, ponieważ istnieje ryzyko oparzenia się. Na zakończenie czyścimy kamień do pizzy pod bieżącą wodą.

Wymiary zestawu:

Kamień kordierytowy:

  • długość - 32 cm
  • szerokość - 32 cm
  • grubość - 1,2 cm

Łopatka:

  • długość -54,2 cm
  • szerokość - 24 cm
  • grubość - 0,9 cm

Waga zestawu: 3.2 kg. 

Jakie wyróżniamy rodzaje kamieni do pizzy?

  • szamotowy
  • granitowy
  • ceramiczny
  • wulkaniczny
  • kordierytowy

Dokładniejszy opis funkcji jakie spełnia kamień do pizzy oraz opis poszczególnych rodzajów dostępny jest na naszym blogu.

Dajemy 2 lata pisemnej gwarancji na Kamień do pizzy kordierytowy - zestaw z łopatką.

Produkty powiązane